NIEUW Door het bezoeken van deze site aanvaardt u het gebruik van cookies die het mogelijk maken advertenties op maat aan te bieden, bezoek statistieken bij te houden en het delen van informatie op sociale media te vergemakkelijken. Voor meer informatie en voor de mogelijkheid om het gebruik van cookies uit te schakelen, klik hier

Sluiten

  • Français
  • research
  • Points de vente
  • newsletter
  • my skin

Wat is acne en hoe ontstaat het?

Acne oftewel acne vulgaris is de medische term voor (jeugd) puistjes. Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit acne. Het betreft hier een goedaardige aandoening van de huid die bij de ene persoon meer uiterlijke en/of psychosociale problemen kan geven dan de bij de andere.

Hoe ontstaat het?

Acne wordt veroorzaakt door een ontsteking van de talgklierfollikel, waarbij meerdere factoren een rol spelen. In de meeste gevallen begint acne in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. De talgklieren (poriën) worden groter en produceren meer huidsmeer of talg, die bovendien dikker is van samenstelling.

Indien er te veel talg wordt afgescheiden, kan het talg zich ophopen en de uitvoergang van de talgklier verstopt raken. Deze talgophopingen worden mee-eters of comedonen genoemd. Er zijn oppervlakkige mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen mee-eters (witte comedonen). De talgophoping wordt nog versterkt door toegenomen verhoorning van de uitvoergang van de talgklier. In de verstopte talgklieren bevinden zich ook bacteriën die door de follikel meer zullen irriteren. De verstopte follikel zet steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes.

Acne kan ontstaan door uitwendige factoren zoals gebruik van bepaalde cosmetica of geneesmiddelen. Daarnaast spelen genetische factoren, hormonale factoren (menstruatie, zwangerschap) en psychologische stress een rol binnen het ontstaan en verergering van het acne.

Fabels

Acne heeft niets te maken met eten van “verkeerd” voedsel, (varkensvlees, chocola etc.) of een voedsel allergie. Ook een vitaminetekort, slechte hygiëne, infecties en overmatig zweten speelt geen rol bij acne.

Hoe uit acne zich?

De diagnose acne wordt gesteld als we mee-eters, rode pukkels (papels) en puistjes (pustels) zien. Als het een hevige ontsteking is, ontstaan onderhuidse ontstekingen die na genezing lelijke littekens kunnen achterlaten. Het uitknijpen van puistjes of krabben werkt ontstekingen in de hand. 

Wilt u meer weten over verzorging voor de onzuivere huid ? Bezoek dan de productpagina.

De oplossing van Vichy

Meest gelezen

Gezicht

Helpt de pil tegen acne?

Orale anticonceptie, ofwel de pil, wordt soms ook voorgeschreven als remedie tegen acne. Terecht of onterecht? Dr. Letombe, gynaecologe aan het CHRU van Lille geeft toelichting.

Lees het artikel

go to top