NIEUW Door het bezoeken van deze site aanvaardt u het gebruik van cookies die het mogelijk maken advertenties op maat aan te bieden, bezoek statistieken bij te houden en het delen van informatie op sociale media te vergemakkelijken. Voor meer informatie en voor de mogelijkheid om het gebruik van cookies uit te schakelen, klik hier

Sluiten

  • Français
  • research
  • Points de vente
  • newsletter
  • my skin

IDEAL SKIN BLOG

Tegen onzuiverheden

Help een puistje!
Waarom kunt u er maar beter afblijven?

Met

Philippe DeshayesPhilippe DeshayesDermatoloog

Odile MohenLifestyle Coach

Zodra een puistje zijn kop op steekt, krijgen we vaak de onweerstaanbare behoefte om er aan te komen en hem te laten verdwijnen. Maar dat is een verkeerde reactie die zou kunnen leiden tot een superinfectie van het puistje en later tot een blijvend litteken. Hoe voorkom je dat je er toch aan zit? Een motivatiesessie met onze experts.

Waar komt dat puistje vandaan?

Gisteren was er nog niets te zien, nu zit er ineens een puistje, waarom? Dermatoloog Philippe Deshayes legt uit: « Een talgklier is bedoeld om talg af te scheiden, dat soms niet goed weggewerkt kan worden. Dan ontstaat er een verstopping bij de opening. Doordat het niet afgevoerd kan worden, ontstaat er een puistje.

Maar de reden dat een puistje verergert en van een eenvoudige mee –eter  verandert in een groot en pijnlijk rood puistje, is dat hij besmet wordt met bacteriën. Waarom? Simpelweg doordat bepaalde bacteriën die in ons milieu en in de gebruikelijke bacterieflora van onze huid voorkomen zich voeden met het talg. Zij vermeerderen dan snel in de talgklier en veroorzaken een ontsteking.

Stop verkeerde gewoontes

Onbewust raken onze handen zo'n puistje tot wel 65 keer per dag aan. Microbiologen ontdekten wel duizenden bacteriekiemen op telefoons (zoals 25.000 kiemen per cm² op een mobiele telefoon), het autostuur, winkelwagentjes, toetsenborden etc. Het wemelt namelijk van de bacteriën op de handen en de nagels, ook als ze regelmatig gewassen worden. Philippe Deshayes is er dan ook stellig in « Raak puistjes niet aan, want dat veroorzaakt wondjes die lastiger te genezen zijn en langer nodig hebben om te verdwijnen. »

Laat een puistje uw leven niet vergallen!

« Als een puistje verschijnt, voel je je machteloos » analyseert personal coach Odile Mohen. « Instinctief willen wij deze onvolmaaktheid in de huid direct onder controle krijgen, ongeacht de gevolgen. » Het puistje uitdrukken lijkt dus een goede oplossing. Hoe voorkom je dat je dat ook echt gaat doen? Door de vijf adviezen van Odile op te volgen: 

  • Vermijd spiegels! Vergrotende spiegels vervormen de werkelijkheid en als u alleen in de badkamer bent, wordt de verleiding wel erg groot!
  • Maak het minder dramatisch! Voor een afspraak of een belangrijke vergadering zegt u een paar keer tegen uzelf « Ok, ik heb een puistje, maar dat is maar tijdelijk, die verdwijnt wel weer! ».
  • Maak een lijstje van uw positieve dingen (of vraag het aan een naaste) zodat dat kleine tijdelijke puistje in het niet verdwijnt: uw mooie lach, uw intense blik etc.
  • Houd handen en hoofd bezig! Zelf ervoor zorgen dat u goed in uw vel zit, is geruststellend! Reinig en bescherm uw huid, en camoufleer die ongenode gast met de juiste corrigerende make-up.
  • Relativeer! Wees toegeeflijk tegen uzelf als u anderen en hun kleine onvolmaaktheden observeert. Iedereen heeft wel eens huidproblemen, maar wij, wij weten nu hoe we daarmee om moeten gaan !

Laat zien dat u alle geheimen kent om weerstand te bieden, en juist handelt als er een puistje verschijnt!

Ontdek welke verzorging voor uw huid geschikt is, doe hier de diagnose voor de onzuivere huid.
Meer weten? Kijk hier voor meer informatie en artikelen over de onzuivere huid.

DE OPLOSSING VAN VICHY