NIEUW Door het bezoeken van deze site aanvaardt u het gebruik van cookies die het mogelijk maken advertenties op maat aan te bieden, bezoek statistieken bij te houden en het delen van informatie op sociale media te vergemakkelijken. Voor meer informatie en voor de mogelijkheid om het gebruik van cookies uit te schakelen, klik hier

Sluiten

  • Français
  • research
  • Points de vente
  • newsletter
  • my skin

IDEAL SKIN BLOG

Zonbescherming

Alles wat u moet weten
over UV-stralen

Met

Michel Le MaitreDermatoloog

Benjamin BauquinOprichter Cocktail Me

Steeds alarmerendere mediacampagnes, steeds vaker voorkomende huidkanker, het wordt steeds enger om jezelf aan de zon bloot te stellen. Michel Le Maître, dermatoloog, en Benjamin Bauquin, oprichter van Cocktail Me, dat 100% biologische en natuurlijke ingrediënten levert voor cocktails, geven antwoord op onze vragen.

Wat is iemands zonnekapitaal?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, beschikken we niet zoals een bank, over een kapitaalbuffer voor in de zon, maar is juist het tegenovergestelde het geval! In de loop van ons hele leven hoopt de huid slechte straling op, tot op de dag dat het niet meer geabsorbeerd kan worden en de effecten zichtbaar worden. Eerst in de vorm van pigmentvlekken, vroegtijdige rimpels, lijntjes etc. Wanneer die verschijnen, betekent dit dat er dieper in de huid reële schade is.

Zijn we allemaal hetzelfde als het om UV-straling gaat?

Helaas niet. We worden geboren met verschillende fototypes die minder of beter bestand zijn tegen blootstelling aan de zon. Zo is de licht getinte, getinte en negroide huid beter beschermd door de aanwezigheid van grote hoeveelheden donker melanine, maar dat betekent niet dat deze huidtypes niet beschermd hoeven te worden tegen de zon.

Betekent verbranden altijd dat er huidschade is?

Ja. Een verbrande huid is het gevolg van een overdosis zon op de huid. De huid wordt warm en gaat vervellen, maar dieper in de huid is de shock nog ernstiger. Het natuurlijke vermogen van de cellen om te herstellen is niet meer voldoende. Er ontstaat onherstelbare schade.

Is het mogelijk om zonder gevaar bruin te worden?

Alleen als u de basisregels naleeft en de gevaarlijkste uren van de dag vermijdt en de adviezen van de experts van INPES opvolgt. Ook moet u uzelf beschermen met een hoge beschermingsfactor van minimaal SPF 40. In tegenstelling tot wat men vaak denkt, verhindert een hoge factor niet dat de melanine, waardoor de huid bruin wordt, naar het oppervlak van de opperhuid stijgt. Nog een ander voordeel van hoge beschermingsfactoren: ze zorgen dat de teint geleidelijk aan bruiner wordt (zonder te verbranden) en langer bruin blijft, en dus niet meteen weer verdwijnt zodra u weer thuis bent. Wat is de beste manier om een zonneproduct te kiezen? Door uw eigen zontypediagnose te stellen.

Helpt de zonnebank om straks sneller bruin te worden?

Absoluut niet! Die werkt juist averechts. Een zonnebank verspreidt over de huid in zeer korte tijd een zeer sterke dosis UVA. Hierdoor oxideert de melanine en lijkt u bruin te zijn geworden na 15 minuten onder de lampen, maar dit is niet blijvend en beschermt de huid niet. Sinds juli 2009 heeft het IARC (International Agency for Research on Cancer) trouwens de UV-straling die door bruiningslampen wordt afgegeven, geclassificeerd als kankerverwekkend.

Zijn er voedingsmiddelen die helpen sneller bruin te worden?

Jazeker, er bestaan voedingssupplementen waarmee u uw huid kunt voorbereiden op de zon - voor en tijdens de blootstelling. Bovendien hoeft u volgens Benjamin Bauquin alleen maar twee weken voordat u in de zon gaat dagelijks antioxidante carotenoïden in te nemen. Die staan erom bekend dat ze de melanineproductie stimuleren en daarmee ook het bruin worden. U vindt die in allerlei soorten groente en fruit zoals in wortels, mango's, abrikozen, rode paprika's, aardbeien, kersen, pompoenen, tomaten, waterkers etc. NB: Hoe meer kleur het fruit heeft en hoe rijper het is, hoe meer carotenoïden het bevat! Tot slot nog een laatste tip van de pro: voor een optimale opname van het bètacaroteen voegt u er wat vets aan toe, zoals één of twee noten of een paar druppels olijfolie.

De eenvoudige en snelle cocktail om uw huid voor te bereiden op het bruin worden, volgens Cocktail Me

Doe voor een glas van 25cl de volgende ingrediënten in de sapcentrifuge: 3 (jonge) worteltjes, ½ mango (goed rijp) en 5 aardbeien. Decoreer dit met een blaadje munt. Het beste is natuurlijk om elke ochtend zo’n smoothy te drinken. Mocht u geen mango kunnen vinden, vervang die dan rustig door een ander stuk gekleurd fruit of groente naar keuze, zoals tomaat.