NIEUW Door het bezoeken van deze site aanvaardt u het gebruik van cookies die het mogelijk maken advertenties op maat aan te bieden, bezoek statistieken bij te houden en het delen van informatie op sociale media te vergemakkelijken. Voor meer informatie en voor de mogelijkheid om het gebruik van cookies uit te schakelen, klik hier

Sluiten

  • Français
  • research
  • Points de vente
  • newsletter
  • my skin

IDEAL SKIN BLOG

Tegen onzuiverheden

Acne op latere leeftijd:
voorkom sociale uitsluiting

Met

Dr Nayla ChidiacDr. Nayla ChidiacPsychologe

Iedereen is gewend aan puistjes bij jongeren maar op latere leeftijd kan het lastiger zijn om er mee om te gaan. Psychologe Nayla Chidiac bespreekt het verband tussen acne en sociale uitsluiting.

Acne wordt vaak geassocieerd met de tienerjaren. Toch heeft meer dan 40% van de volwassen vrouwen een vorm van acne in het gezicht. Waarom valt daar zo moeilijk mee te leven?

Net als een vingerafdruk, onthult ons gezicht onze identiteit. Dat is omdat via het gezicht het eerste contact met een ander gelegd wordt. Het kan liefde op het eerste gezicht zijn, of juist afkeer. Mensen die moeite hebben met hun acne, zijn toch al vaak onzeker.

Door hun puistjes wordt dat alleen maar versterkt. Zodra iemand naar hen kijkt, hebben ze het gevoel dat er naar hun huid gekeken wordt. Deze kwetsbaarheid maakt feitelijk het contact met anderen bijzonder moeilijk.

Welk advies wilt u geven aan vrouwen die last hebben van acne?

Ik raad deze vrouwen aan om een dermatoloog te raadplegen. De voorgestelde behandeling kan al voldoende zijn. Parallel daaraan kan psychologische hulp ook zinvol zijn wanneer het zelfvertrouwen van de patiënte beschadigd is. Therapie kan een laag zelfbeeld verbeteren, versterken of herstellen.

Welk type psychologische hulp is het beste?

CGT (Cognitieve Gedragstherapie) werkt erg goed bij te weinig zelfvertrouwen want dat richt zich op een laag zelfbeeld en verbetert het zelfrespect in redelijk korte tijd.

Ook analytische therapie kan zeer effectief zijn maar duurt een stuk langer. En tot slot ben ik niet tegen hypnose, mits die wordt uitgevoerd door een echte specialist.

Is gebrek aan zelfvertrouwen dus een stoornis die volledig behandeld kan worden?

Die vraag beantwoord ik met een citaat van Goethe: "Vertrouwen in jezelf leidt tot vertrouwen in anderen". Een gebrek aan zelfvertrouwen verandert de relaties met de buitenwereld. In de meest extreme gevallen kan het zelfs zo ver gaan dat iemand zichzelf buitensluit. Misschien val ik in herhaling maar raadpleeg gerust een dermatoloog en misschien ook zelfs een voedingsdeskundige want bepaalde huidproblemen kunnen ook gerelateerd zijn aan voeding. Tot slot, als iemand in zichzelf gekeerd raakt, lijkt een bezoek aan de psycholoog mij zeer belangrijk.

Ontdek welke verzorging voor uw huid geschikt is, doe hier de diagnose voor de onzuivere huid. 
Meer weten? Kijk hier voor meer informatie en artikelen over de onzuivere huid.

DE OPLOSSING VAN VICHY